In het algemeen groen hangen een aantal nestkasten die door een groep vrijwilligers wordt onderhouden. De vogels helpen op hun beurt weer met het bestrijden van dee eikenprocessierups.

Elk jaar worden de nestkasten einde najaar door tuinders schoongemaakt.  We noteren meteen of de kast bebroed is geweest. Verbluffend is dat de stenen nestkasten vrijwel allemaal bebroed worden, maar de houten kastjes een stuk minder. Blijkbaar houden de brettenvogels wel van een luxe.

Naast nieuwe nestkasten is er ook van een zestal houten nestkasten de invliegopening gerepareerd. Vooralsnog zijn het vooral kool- en pimpelmezenkasten.

Wist u overigens dat veel vogels niet in nestkasten broeden? Die bouwen liever hun eigen nest. Merels, zanglijsters, heggenmussen en vinken, winterkoning, boomklevers,roodborsten, tjiftjafs, wonen ook op onze tuin. Die vliegen niet door een invlieg gat.

Wat hebben deze zelfbouwers nodig? Grashalmen, modder en klei. En natuurlijk struikgewas of heggen, liefst ondoordringbaar met doornen zodat de kat er niet bij kan. Maar het kan natuurlijk ook een klimroos zijn. Houdt met het inrichten van uw tuin hier rekening mee, dan doet u uzelf en de natuur veel plezier. Plant een gemixt haagje of een rambler. Mooier dan een schutting, leuker voor de omgeving. (vrij naar de tuinkalender)

Wil je ook meehelpen of meer weten? Meld je dan aan via paul@tuinparkdebretten.nl , of hou de website en nieuwsbrief in de gaten