De den links, naast ons clubhuis: een tranen-den of een Weymouth-den?
Voor ons clubhuis zie je hem of haar staan. De imposante den die vaak mijn aandacht trekt door de supergrote dennenappels die aan de takken hangen, de grootste die ik ooit gezien heb. Verscholen in de grond zie ik een bordje staan: tranenden. Dat vond ik wel toepasselijk voor de neerhangende wijde takken.
Nummer 459
In ons openbaar groen staan meer dan 1060 bomen en zoals wij allen een naam hebben en een huisje hier, heeft elke boom in ons park een nummer. In dit geval nummer 459 op onze Brettenboomkaart en wat staat daar nu? De pinus stobus, ook wel de Weymouth den genoemd.
Hé dat is vreemd, dat is geen treurden zoals op dat bordje eronder staat. Wat is het nou echt voor boom? Wel staat er in dat zelfde overzicht dat deze “ 459” er niet zo goed bij staat als ik denk als beginnenling in het bomenkennisgebied. Een beetje treurig ook om dat nu op te merken. “Onderhoudssnoei “ staat er bij de opmerkingen. Dat is blijkbaar nodig. Goed om te weten en nu hopen dat we vanuit het groenonderhoud hier in de winter wat mee zullen doen.
Los van de naamsverwarring: kijk eens ontvankelijk. Zie hoe hoog en toch mooi deze boom desondanks is. Hjj staat er toch echt wel groots te zijn. Hoeveel etages hoog in vergelijking met een flat?
Om daarna toch nog verder te zoeken naar welke naam bij welke kenmerken hoort, geef ik informatie over beide soorten. Eerst de Weymouth den en dan - zoals het verscholen bordje onder de boom noemt - de tranenden. U mag het zeggen….
Met de hand destijds gemaakt naambordje onder de boom bij het clubhuis, je treft er meer van aan in ons tuinpark. Met dank aan de tuinders van toen.
Informatie over de Weymouth den.
pinus strobus of te wel de Weymouth pine
Aanvankelijk glad en slank, ontwikkelt de boom zich in de loop der tijd voller, komen er met steeds meer groeven in de bast waar nieuwe takken uit komen. De boom heeft delicate groen blauwe niet-gedraaide naalden die 7 tot 14 cm kunnen worden.
De boom groeit bijzonder snel de hoogte in en kan wel 60 a 70 meter hoog worden. Verder kan de boom wel tegen een stootje, luchtverontreiniging deert de boom niet direct. We zien de boom veel in Noord-Amerika waar hij ook vaak boven andere vaak uitsteekt. Daar kan hij wel 200 tot 250 jaar oud worden, uitzonderlijke exemplaren zelfs tot 500 jaar.
Gebruik: het hout kan goed worden gebruikt voor kozijnen, deuren, kisten en meubels
Informatie over de tranen-den
Tranen-den of te wel pinus wallichiana
De tranenden
De tranenden heeft ook blauwgrijze naalden, lang hangend tot wel tot 18 centimeter lang.. Dat maakt deze den wel heel bijzonde. Ze staat dan ook graag in het zonnetje. Droogte deert haar niet direct. Beetje schaduw okay. Door de uitgestrekte armen is ze een elegante verschijning. Het is een diva onder de coniferen. Afkomstig uit het Himalaya-gebied. De zaden zijn naar Europa gehaald door een Engelse botanicus in 1827 en sindsdien zien we de boom vaak ook in onze (tuin)parken
Omdat de takken een beetje gracieus, melancholisch hangen, wordt deze mooie boom wel tranenden genoemd. Deze boom kan 30 tot 50 meter hoog worden.
Grote kegels, dennenappels, hangen aan de takken, wel tot 36 cm lang, vaak krom als een banaan. Bij de jonge kegels zie je een heldere harslaag erom heen, en bij de oudere kegels zijn ze met witte hars bedekt.
Gebruik. De hars van deze boom wordt veelal gebruikt als grondstof voor terpetijn en vanwege de hoeveelheid hars is de boom ook geschikt als brandhout. Verder is het en populaire boom in de bosbouw vanwege de snelle groei: 70 cm per jaar en dat is veel.
Deze boomsoort is in de natuurlijke omgeving vaak de eerste die net onder de sneeuwgrens wil verschijnen. Ook in gemengde oerbossen op berghellingen naast zilversparren, dennen etc.
Raadsel opgelost?
Tja, ik neig na alle informatie toch te zeggen dat het werkelijk een tranenden is, maar we zullen het nog een keer navragen bij een onafhankelijke kenner, de derde partij. En… What’s in a name? Hij staat daar gewoon prachtig opvallend.
Aleid Horjus
Pinus strobus
Pinus wallichiana
De bomen die tot nu toe behandeld zijn:
De iep >>
De eik >>
De linde >>
De abeel >>
Het bomenplan van onze tuin >>