Bomenwetenswaardigheden

We lopen er onder, er langs, we kijken ernaar, we genieten ervan, we ruiken het groen, maar wat weten we er eigenlijk van? We proberen vanaf nu in onze nieuwsbrief een boomsoort of een specifieke boom, voor het voetlicht te plaatsen. Misschien kijk je er dan weer anders tegenaan, verruimt het je blikveld.😊 Mocht je zelf in deze rubriek iets willen inbrengen, we zien het graag tegemoet. Mail dan even naar Aleid: a.horjus@xs4all.nl

 

Ode aan de eik


Eik bij onze parkeerplaats

Bijna een derde deel van ons bomenbestand is eik!

Het openbaar groen op ons park telt ruim 1000 bomen en daarvan behoren bijna 300 bomen tot de eik, in het latijn de “quercus”, en dan voornamelijk zomereiken, de quercus robur. De bekendste inheemse boomsoort in ons land.

Robur“ betekent robuust en dat is toch een mooie benaming voor deze stoere boom, die zeer lang kan leven en ons ook hardhout levert.

 

Verteren blaadjes duurt lang, wel geschikt voor winterafdekking

De blaadjes van de eik verteren langzaam, zodat deze minder geschikt zijn voor compost maar de blaadjes zijn wel weer goed te gebruiken als mulchlaag in perken en rond bomen en struiken als winterdekentje voor vorstgevoelige vaste planten. Als je eikenbladen versnippert, dan versnel je het compostproces en kan het toch wel op de compost.

wintereik versus zomereik

Wat is het verschil tussen een zomereik en een wintereik? De eikels van de zomereik hebben langere steeltjes, de steeltjes van het blad van de zomereik zijn juist weer korter dan die van de wintereik. Maar het vereist wel een kennersblik om dat direct te kunnen zien.


Waar staan bij ons veel eiken?

De eiken kunnen 25 tot 30 meter hoog worden, vele bomen bij ons zijn dat ook. Ze staan “bij bosjes” naast ons hoofdpad, een beetje verstopt achter de grote witte paardenkastanjes, daardoor zie je ze niet zo goed. Ze staan wat te veel op elkaar geplakt en staan elkaar daar feitelijk in de weg. Om maar licht te kunnen vangen, zijn ze ook nog eens extra de hoogte ingevlogen. Daardoor zijn ze weer moeilijker uit te dunnen. Bomenplanten met gepaste afstand, is dus een aanrader. Je moet je daarbij voorstellen hoe de boom er over tientallen jaren uit zal zien, wat doen bomen door de tijd heen.

 

Hoe oud kan een eik worden?

Bij ons zijn de bomen bijna 50 jaar. De oudste in Nederland is ongeveer 1000 jaar oud en staat bij kasteel Doornenburg in Gelderland. Meestal worden de bomen niet ouder dan 500 a 550 jaar uit, maar ook dat is al een hele leeftijd. Wat voor tijdsperioden je als boom dan meemaakt!

 

Spirituele betekenis.

De eik wordt geassocieerd met kracht, stabiliteit en spiritualiteit. In vele culturen is deze boom symbool van wijsheid en doorzettingsvermogen. Met hun stevige wortels reiken ze diep in de aarde. Denk daarbij aan je eigen afkomst, het fundament van ons bestaan. De boodschap kan dan zijn om onze wortels te versterken, zodat we stevig in het leven staan en onze doelen kunnen bereiken.

 

Gevaren

We kennen vast de eikenprocessierups (mooi woord voor scrabble). De eik is een geliefde waardplant voor de toekomstige, een beetje kleurloze nachtvlinder. Als deze rups de eik in beslag neemt, kunnen we daar in de zomer de meeste last van hebben. Ze schieten dan hun brandharen af, een slim verdedigingsmechanisme van de rups... jeuk, last van ogen en luchtwegen kunnen het gevolg zijn. Dat wil je niet. Maar ook de boom zelf heeft er last van, de rupsen eten graag het jonge groen, en marcheren achter elkaar aan in grote colonnes; vandaar de processie benaming. Soms gaat een boom er daardoor aan. Dus niet goed voor de boom en niet goed voor de mens. Vandaar dat we deze rups proberen te bestrijden. Dat doen we op de Bretten met het plaatsen van houten kisten, zoals bij het parkeerterrein achter het gasdepot. Daar zitten oude nesten van eikenprocessierupsen in die natuurlijke vijanden aantrekken .

Dan hebben we nog de uitdrukking JE BENT EEN EIKEL, maar waar heeft deze boom dat aan verdiend om op deze manier gebruikt. lees “misbruikt”, te worden? Maar ja, er lopen heel wat rare eikels rond in de wereld waar je last van kunt hebben.

 

Gebruik

Eikenhout is hard, sterk, vochtbestendig en wordt vaak gebruikt voor constructies en gebruiksmeubilair. Ook is het geschikt voor brandhout en kan het goed buiten worden gebruikt. Het is wel beter om daar een transparante beits over te doen, dan verkleurt het hout minder snel. Het hout heeft een mooie kleur en nerf. Hoeveel mensen hebben niet een pakket van eikenhout waar ze dagelijks overheen tippelen!

 

 

Langzame groeier

Eiken groeien langzaam en hebben veel licht en ruimte nodig. In de eerste 5 jaar doet de eik er een jaar over om 1 meter te worden, daarna bij goede omstandigheden 50 cm per jaar. Insecten kunnen zich in de grove schors goed verstoppen.

 

Conclusie, de eik heeft heel wat te bieden en de eikeltjes in de herfst zijn speelgoed voor onze kinderen en voedsel voor onder meer het eekhoorntje. Die verstopt ze op verschillende plekken om eventuele plunderaars te slim af te zijn en wie wat bewaart, heeft wat.

Aleid, met dank aan het internet en ons bomenplan


Lees hier de ode aan de iep.