Cor Croquet

Cor Croquet, eindelijk weten we hoe we het moeten spellen en dan gaat tie weg!

Discussie over zijn naambordje bij de keukendeur van het clubhuis. Zondagnamiddag. Wat is nu de juiste spelling? Volgens Onze Taal, een adviesbaken voor taal, is croquet tot 1995 geaccepteerd. Afgeleid van “Croquette” van het frans. Maar het zou nu met een “k” moeten zijn. Maar ja….als je Cor met een “C” schrijft, dan is Cor Croquet toch de gepaste naam! En waar maak je je druk om, zou je zeggen. Hij bakt gewoon lekkere kroketten.

 

4 jaar lang bakgenoegen met een praatje

Veel erger is het om te vernemen dat Cor ermee gaat stoppen op het einde van dit seizoen. Hoe jammer is dat. We eren daarom op deze plek deze oud-horecaman die daar voor ons tuinders al 4 jaar zich in het zweet staat te bakken. Patatje, een hotdog, tosti, er werd en wordt wat geprobeerd. Cor gaat met de tijd mee, ook de vegetarische hamburger staat op het repertoire. Alleen de frikandel bleek niet te lopen. De top drie producten blijven toch steeds: de kroket, de berenhap en het patatje. Wat is een berenhap? Gehaktbal met ui erin, en het proberen zeker waard. Cor heeft wel zijn geheimen en geeft deze niet prijs, zoals zijn heerlijke rode saus voor op de kipburger. Je krijgt het recept van deze eigengemaakte saus dus niet te horen.

 

Waarschijnlijk heb je zelf ook wel eens in het rijtje voor de keuken gestaan om wat te bestellen, het loopt ook best goed. Voor een paar honderd euro komt er toch wel binnen, geld dat weer voor andere gemeenschappelijke doelen gebruikt kunnen worden. En voor de tuinder zelf goedkoper binnen de hekken van de Bretten, dan erbuiten. Zeg nu zelf Inmiddels weet iedereen Cor Croquet te vinden, maar het had in het begin wel een aanloopje nodig. De eerste keer dat hij open was, kwam er slechts 1 klant en “die bestelde 2 kroketten. Dat was de enige klant. Ik weet nog precies wie dat was”, zegt Cor. De aanhouder wint, zo is deze activiteit inmiddels gemeengoed geworden.

 

Cor is een man die waarde toevoegt aan de beleving van ons tuinpark . Hij vervult een grote sociale rol. Mensen hebben een praatje met Cor of met elkaar, al wachtende in de rij voor het loket. Cor: “af en toe dol ik wat met sommigen van mijn klanten.”” Hij doet het werk dan ook met name om anderen te laten genieten. Behalve dat dit een bindend gebeuren is, is het natuurlijk gemakkelijk voor de tuinders. Ze hoeven op zondag even niet te koken. Of misschien alleen nog de groente klaarmaken. Dan is er tegelijkertijd met het snacken, ook nog de mogelijkheid om op de zondagmiddag nog een heerlijk mocktaildrankje erbij te nemen van Pablo, de mocktailbar in het clubhuis. Een mooie combi, je dag kan dan toch niet meer stuk, zou ik zeggen.

 

Hulp

Cor kan en kon het niet alleen, hij heeft een vast ploegje vrijwilligers die om beurten mee werken. Volgens de formule: Cor bakt, ander pakt en doet de kassa. Dank ook aan hen die ondersteunen.

Cor: :”Je maakt wel eens een enkel keertje een foutje dat iemand een patatje oorlog vraagt en je geeft een patatje ketchup. Dat vind ik toch zo vervelend”. Maar het gaat meestal goed en ook Cor is maar een mens. Zijn werkzondagen beginnen om half 3 met voorbereiden. Satesaus maken, groente snijden. Dan kunnen de tuinders om 3 uur komen en tot 7 uur bestellen. Daarna de schoonmaak en het afvoeren van het bakvet etc. Dat hoort er ook allemaal bij. Dat wordt wel eens vergeten.

Cor doet het allemaal met liefde, maar de dag erna is hij kapot, dat moet worden gezegd. Pijn in handen en benen. Zo kan het niet langer, hij zal beter naar zijn lichaam moeten luisteren, het is niet anders. Lichamelijk is het voor hem te zwaar geworden.

 

Oproep tuinders voor snackbar en/of oproep voor inkoop clubhuis