Sta je net op het punt om te gaan koken, is het gas op. Het omruilen van je gasfles is dan meestal de logische en veilige vervolgstap. Toch zijn er tuinders die hun gasfles zelf vullen bij de benzinepomp. Levensgevaarlijk, waarschuwt de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Daarnaast zijn er in het verleden ongelukken gebeurt met deze zelf gevulde gasflessen op de tuin. De verzekering keert dan niet uit.

 

De ILT komt met de waarschuwing na diverse meldingen. De risico’s zijn niet gering. Zo kan er schadelijk gas vrijkomen en kunnen gasflessen ontploffen. Het zelf vullen van butaan- en propaangasflessen bij de benzinepomp is simpelweg verboden.

Maximaal vulvolume

LPG is goedkoper dan propaan. Op internet worden speciale vulnippels aangeboden waarmee je zelf je gebruikte fles opnieuw kunt vullen. Het zelf bijvullen is natuurlijk niet voor niets verboden.

Het gevaar zit hem in het gebrek aan een overdrukventiel in de bijgevulde gasflessen. Je krijgt geen signaal als de fles voldoende is gevuld. Ook neem je een groot risico als de fles volledig is gevuld. Doordat gas uitzet bij warmte ontstaat er explosiegevaar. Officiële vulstations houden niet voor niets een maximaal volume aan van 80 procent.

Gas is gevaarlijk, ga er dus verstandig mee om. Onderhoud je leidingen en installatie zorvuldig. Neem geen risico.