Gelezen in de WestkrantBij de Volkskeuken in De Sering bepaal je zelf hoeveel je voor je tweegangendiner betaalt. Het minimum is 2,50 euro per persoon. Eerst kon dit maar één keer per week, maar voortaan kan dat zes dagen.

De Sering is een plek die je eerder in Berlijn of Amsterdam-Noord zou verwachten, maar toch echt in onze buurt ligt. Je vindt dit buurthuis 2.0 op loopafstand van station Sloterdijk, dichtbij een bouwplaats en temidden van bedrijven. Wit fonteintje voor de deur, terrasje ernaast. Binnen belichten kroonluchters een regenboogvlag, etnische kunst, posters en pamfletten. Op de bar ligt een schaal gratis bananen.

Klimaatfestival
Geregeld zijn er events, zoals een klimaatfestival (1 juni) en een filmavond (10 juni). In dit universum aan de Rhôneweg 6, waar je ook kunt borrelen en eten, overheerst het wij-gevoel en zetten liefde en vriendelijkheid de toon. Inclusie is er de norm. Hoge hakken mixen met sneakers, Blundstones en teenslippers. Jong kwettert met oud, stelletjes gaan op in elkaar, er wordt geflirt en vet gelachen. Waarom ben ik hier niet eerder geweest? Dit komt heel dicht bij mijn ideale wereld.

Volkskeuken
Het hart van De Sering is de Volkskeuken. Een ‘concept’ waar ik zwaar van gecharmeerd ben. In 2022 schreven we al dat de initiatiefnemers één keer per week voor 2,50 euro een maaltijd gingen aanbieden. “Als iemand goedkoper kan eten bij ons dan wanneer ze zelf thuis koken, blijft er tijd over om andere dingen te doen. Hier leren ze ook andere mensen kennen en kunnen ze op een andere manier participeren in de samenleving.”

Uniek in Nederland
Het was de bedoeling om naar twee keer per week te gaan, maar de initiatiefnemers hebben zichzelf overtroffen. Vanaf maandag 3 juni kan iedereen hier zes (!) dagen per week tegen donatie dineren. Voor twee vegan gangen en zelfgebakken brood met dips betaal je per persoon minimaal 2,50 en maximaal 15 euro. Aan jou de keuze hoeveel je neerlegt. “Voorzover wij weten zijn we uniek in Nederland”, aldus De Sering.

TestTafel
Het initiatief wordt gefinancierd uit de opbrengsten van TestTafel, het andere restaurant in dezelfde ruimte. Voor een donatie van 35 tot 85 euro per persoon krijg je hier een zevengangendiner. TestTafel drijft op betaalde krachten, de Volkskeuken op vrijwilligers. Deze vrijwilligers koken alle gerechten bij de Volkskeuken, en scheppen het eten op. In overleg met de kok van TestTafel bepalen zij elke zondag het weekmenu.

Gastvrijheid
De vrijwilligers van deze gaarkeuken deluxe herken je aan hun knalrode schorten én gastvrijheid. “Have you been here before? You are always welcome.” Ik zie hoe zij en haar collega’s hun best doen om iedereen rap van eten te voorzien. Hun positiviteit en onbaatzuchtigheid ontroert me. Hoezo denken jongeren alleen maar aan zichzelf? Wie dat zegt, moet hier maar eens komen kijken!

Harissa-tomatensoep
De woensdag dat wij er zijn, kunnen we kiezen tussen een aardappel-aardpeersoep en een harissa-tomatensoep. Van de twee soepen springt de tweede eruit: tjokvol smaak en goed pittig. Goed brood met een knapperige korst erbij, aioli voor de liefhebber. Als hoofdgerecht rijst met Szechuan groenten voor hem en pastasalade met pesto voor mij. Prima gerechten! Misschien kan ik het recept van de pesto krijgen?

Mezcal Margherita
Op de lange houten tafels staan grote kannen met kraanwater, maar als je iets anders wil kan dat ook: Sering kombucha, Fritz Kola, een lokaal biertje, wijn, een Mezcal Margherita (7,50 euro). Voor coffee en bites is De Sering ook te porren, net als voor een lunch, trouwens. Hoe dat zit, kun je hier checken.