Kinderen van de Taalschool op excursie in Tuinpark de Bretten.Op een mooie dag in juni was het dan zo ver.
De Taalschool had voor een groep leerlingen een excursie gevraagd bij het IVN (instituut voor Natuureducatie). In een mail naar het tuinpark was gevraagd om toestemming om van het park gebruik te maken. Dat mocht. Wat een heerlijke omgeving voor een kinderexcursie.

Taalschool de Vlugt (een onderdeel van de Burgemeester de Vlugtschool) is een onderwijsvoorziening voor nieuwkomers van 6 tot 12 jaar die afkomstig zijn uit de hele wereld en die niet of onvoldoende Nederlands spreken.
De kinderen kwamen te voet naar tuinpark De Bretten. Op het grasveld, niet ver van de ingang, konden de kinderen zoeken naar bodemdiertjes in meegebrachte aarde uit de compostbak van IVN’er Joke. Ze kregen een schep aarde, een vergrootglas, een loeppotje en een zoekkaart en de opdracht:
zoek beestjes in de aarde en probeer ze te herkennen. Sommige kinderen vonden het een beetje vies en eng om zomaar met hun vingers in de aarde te zoeken naar wormen en deze op hun hand te bekijken. Dat was geen dagelijkse bezigheid! Maar al snel was de weerstand overwonnen. Ook was er
volop belangstelling voor de slakken van Lilly-Jan.
Na het bodemdiertjesavontuur zijn we naar waterbeestjes gaan zoeken. Een net aan een lange stok, een witte bak met wat water en dan maar zoeken in de sloot. En ja hoor: bootsmannetjes, watervlooien, torretjes en wat al niet. Zelfs onderdelen van de Amerikaanse rivierkreeft werden opgevist.
Met moeite konden de kinderen zich losrukken om nog een wandeling te maken door het Brettengebied. Gewapend met verrekijkers en loeppotjes werden slakken en insecten gevonden en bewonderd. Eén jongen ving zelfs een avondrood (vlinder) die uiteraard veel bewondering oogstte bij de rest.
Ondertussen werd de lucht steeds dreigender, er was onweer op komst en de kijkers werden weer ingeleverd en de tocht terug naar school aanvaard. Het was voor de kinderen en de IVN excursieleiders een leuke en leerzame middag. Overigens kwamen er ook nog wat tuiniers langs die wilde weten wat er op hun park gebeurde en die eigenlijk wel mee hadden willen doen.
Dat zou leuk zijn voor de volgende keer!

Groet, namens het IVN

Joke van der Boon