Ik had ons dit jaar weer ingeschreven voor een gratis buurtconcert tijdens het grachtenfestival. Afgelopen zaterdag ging ik naar de bekendmaking van de winnaars. Hoewel ik het niet verwacht had, zijn we als tuinpark de Bretten uitgekozen als locatie. Wat het concert gaat worden en wanneer het plaatsvindt is nog niet bekend op dit moment. Wel zeker is dat we in augustus een schitterend concert gaan krijgen rondom de vijver. We houden je op de hoogte van de ontwikkelingen. Wil je meehelpen, meld je dan aan bij Paul via algemeenbestuurslid@tuinparkdebretten.nl  


In de Amsterdamse NedPhO-Koepel waren op zaterdagmiddag 11 februari veel kanshebbers aanwezig om te horen of zij in de prijzen waren gevallen voor een buurtconcert. De winnaars worden tijdens het Grachtenfestival, dat dit jaar van 11 tot en met 20 augustus plaatsvindt, getrakteerd op een concert in de eigen buurt, gratis toegankelijk voor alle buurtbewoners en bezoekers.
Het Grachtenfestival is er bewust voor iedereen omdat een draagvlak voor cultuur - in ons geval klassieke muziek en jazz, belangrijk is.
Cultuur verrijkt en verbindt, muziek kent geen grenzen en de taal is universeel. Onze uitvoerende musici hebben meer dan 40 verschillende nationaliteiten en zijn allen onder de 35 jaar. Maatschappelijke cohesie wordt versterkt wanneer je samen kunt genieten van mooie muziek en dat staat centraal bij het jaarlijkse Grachtenfestival. De gelukkige winnaars van 2023 zijn: 

Stadsdeel Noord: Ananasplein, Beeldenbos, Volkstuinpark  
Stadsdeel Oost: Dappermarkt, Camping Zeeburg 
Amsterdam-Zuidoost: Nellestein, Gouden Leeuw / Groenhoven 
Stadsdeel Nieuw-West: Tuinpark De Bretten, Rembrandtpark 
Stadsdeel West: Lutherhof, Silodam 
Stadsdeel Centrum: Stadsdorp Noord Jordaan, Wertheimpark 
Stadsdeel Zuid: Dora Tanamarplein, Therese Schwartzeplein  

Uit de brief van het grachtenfestival:

Gefeliciteerd, je hoort bij de gelukkige winnaars! We gaan een buurtconcert organiseren in jouw buurt! Uit de vele inzendingen hebben we gekozen voor jouw aanvraag. Dat betekent dat we, onder het voorbehoud dat we een vergunning krijgen voor een evenement op de beoogde locatie, een concert zullen verzorgen tijdens het Grachtenfestival 2023. We kijken er naar uit om daar, samen met jou, een succes van te maken en zoveel mogelijk mensen te bereiken. Lukt deze locatie om wat voor reden niet, dan kijken we samen naar een andere plek in de buurt.

Het Grachtenfestival vindt dit jaar plaats van vrijdag 11 tot en met zondag 20 augustus. Voor jullie concert richten we ons op het weekend van 12/13 augustus, het weekend van 19/20 augustus of op woensdagmiddag 16 augustus wanneer het een kinderconcert is. Het concert zal plaats vinden tussen 12:00 uur en 18:00 uur. Welke dag en tijd het uiteindelijk wordt, hangt af van verschillende factoren, zoals totale planning van het festival (ruim 250 concerten en voorstellingen op ongeveer 100 locaties!), de beschikbaarheid van de musici en de vergunningseisen van de gemeente.

De komende periode zal de productieleider van het Grachtenfestival de verschillende locaties bezoeken en in kaart brengen. Dit is ook nodig voor de vergunningaanvraag. We doen dat samen met een lokaal contact, want jullie weten als geen ander de weg in de eigen buurt. Omdat het weer altijd een spelbreker kan zijn en onze concerten altijd doorgang moeten vinden, kijken we ook meteen naar een uitwijklocatie in de directe omgeving voor als het regent. Het besluit om een concert te verplaatsen (naar de uitwijklocatie) wordt in de regel pas op de dag van uitvoering zelf genomen en is de verantwoordelijkheid van het Grachtenfestival.

Nog even op een rijtje:
- locatie bezoek door Grachtenfestival aan de buurt/locatie - programmering van het buurtconcert
- bekendmaking programmering door Grachtenfestival
- bekendmaken buurtconcert door de buurt zelf
- praktische organisatie Grachtenfestival en buurt
- uitvoering buurtconcert - 12, 13, 16, 19 of 20 augustus 20