18 juni is het zo ver, we gaan worst maken met REDMER.

Natuurlijk kun je worst bij de slager of de supermarkt kopen. Toch is het veel leuker om zelf worst te draaien. Redmer gaat ons daarbij helpen.

Redmer is een geboren en getogen Amsterdammer en vooral een hele goede kok.

Ik denk dat hij degene is die het meeste voor mij gekookt heeft. Op vrijwel alle evenementen waar ik werkte was Redmer de kok van de crew catering. Ik hou van zijn stijl, het lijkt uit de losse pols, maar is uiteindelijk heel precies en vooral lekker. En we delen een passie voor worst en bijzondere smaken.

Op de middag zullen we eerst samen worsten maken die we vervolgens gaan barbecueën. Onder de bezielende leiding van Redmer doorlopen we het hele proces van worstmaken.

Van het draaien van het vlees, het kruiden tot het vullen van de darmen. Het is niet moeilijk, maar je moet wel weten wat je doet.

Redmer heeft vijf soorten vlees ingekocht. Rund, eend, kip en varken en lam. Daar gaan we zes verschillende worsten van maken. Het maken van de worsten duurt zo’n 1,5 uur. Deze cursus is niet voor vegetariërs, niet Halal, dat wordt een andere workshop.

 

Heb je zin in deze workshop, geef je dan voor 12 juni op via:

Secretaris@tuinparkdebretten.nl of bij vragen paul@tuinparkdebretten.nl

Groet Paul

Interview met Redmer

Je bent een geboren en getogen Amsterdammer, waar komt je naam vandaan?

Uit west Friesland, daar woonde mijn opa. Die had ook een volkstuin, bij Egmond aan de hoef. Daar verbleef hij van de lente tot einde zomer. Hij verbouwde daar werkelijk van alles en van hem heb ik ook mijn groene vingers. Zelf heb ik ook nog een aantal volkstuinen gehad, maar tegenwoordig ben ik meer een balkontuinder en een wildplukker. Ik vind het fantastisch om zelf groenten te verbouwen of in de natuur kruiden, bessen en noten te verzamelen. Ik ben begonnen met worst maken omdat het zo leuk en lekker is. Ik ben gek op worst en dat zou iedereen moeten zijn. Mijn worsten gaan in een echte gezouten en gespoelde darm. De worst die we maken is vers, die gaan we niet bewaren, maar gewoon direct rustig barbecueën en opeten, hopelijk onder het genot van een Bretten BBQ biertje.  Je vraagt me of het leuk is voor kinderen. Worst eten zeker wel, worst maken niet denk ik, maar het is voor kinderen natuurlijk fascinerend om te zien hoe zo’n worst gemaakt wordt. Worst maken heeft tegenwoordig een echte mannen hipster image, dat is ten onrechte. Vrouwen zijn er, zoals zo vaak,  beter in. Ik hoop op een grote opkomst met veel gezelligheid. Worst werkt verbindend. Of zoals de duitsers zeggen,

Alles hat ein Ende nur die Wurst hat zwei

 

Ik weet nog niet precies wat ik ga maken, maar op dit moment denk ik aan

Rund:daslook gele mosterdzaad en gepofte rode ui

Varken:venkelse heerlijkheid uit Italie

Varken:mexicaanse  worst met geroosterde paprika

Lam:gekonfijte citroen ,ansjovis en verse koriander

Eend/ Kip:met groene kruiden mengsel uit Thailand met yaom laos bassil

Eend/ Kipbekende Chinese Surinaamse worst rood van kleur hoge tonen van steranijs