Zaterdag 9 april van 13:30 tot 17 uur, een rondleiding.
Ga mee struinen door de stadswildernis de Brettenzone. Zaterdag 9 april vertelt landschapsarchitect Pieter Boekschooten onderweg alles over dit bijzondere groengebied tussen de Amsterdamse Haarlemmerpoort en Halfweg.

Groene buffer

Tussen de Haarlemmertrekvaart en de Verlegde Rijnlandse Hoogwaterkering is de Brettenzone, gepland als groene buffer tussen Amsterdam-(Nieuw-)West en het Westelijk Havengebied. In het Algemeen Uitbreidingsplan (AUP) uit 1934 waren hier volkstuinen, sportparken, parkstroken en infrastructuur gepland. Dit alles – de noordelijke verlegging van de Haarlemmerweg en de spoorlijn – ging echter grotendeels niet door. Ook de in het AUP aangegeven recreatieve strook van 500 meter breed en 7 kilometer lang is slechts uiterst beperkt gerealiseerd, omdat de verbindingen met de stad minimaal mogelijk waren.

Ruige stadswildernis

Ook na het AUP werden voor het gebied veel plannen gemaakt, maar op een paar heuvels, wat sloten en één laantje na bleef het daarbij. Misschien een geluk bij een ongeluk? Want nu kenmerkt het gebied zich vooral als een unieke ruige stadswildernis en is het onderdeel van de Hoofdgroenstructuur én de Ecologische Hoofdstructuur. Beeldende kunstobjecten vormen nu de parels aan het Brettenpad dat als een snoer van Westerpark tot Spaarnwoude loopt. Een van de weinige geslaagde menselijke toevoegingen in het ‘Museum van Ruimtelijke Intenties’ waarin de natuur vrijwel al deze menselijke pogingen heeft bedekt.

Let op: zorg zelf voor gepast schoeisel en kleding waarmee je kunt struinen door de ruige stadswildernis. De wandeling gaat tot Station Halfweg. Je keert terug naar Station Amsterdam Sloterdijk met de trein, op eigen kosten. Neem je OV-chipkaart mee!

Van Eesteren Museum